Τα πρώτα βήματα με το Arduino και το Arduino IDE

Ο προγραμματισμός του Arduino είναι μια εύκολη ή δύσκολη υπόθεση; Θέλει χρόνια εξάσκησης και σπουδές ή είναι απλά ένα κλίκ σε ένα κουμπί; Υπάρχει τελικά σωστός και λάθος τρόπος προγραμματισμού;

Το Arduino είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από άτομα σε διάφορες ηλικίες. Άλλοι είναι μικροί και δεν έχουν γνώσεις και άλλοι κάνουν έρευνα σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ο απλός προγραμματισμός ενός Arduino γίνεται με το Arduino IDE αν και αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος. Όχι δεν χρειάζεται να είσαι προγραμματιστής, χρειάζεται όμως να έχεις διάθεση και επικοινωνιακές ικανότητες να ρωτήσεις τόσο στο google όσο και στα σχόλια στο τέλος του άρθρου τις σωστές ερωτήσεις για να πάρεις τις σωστές απαντήσεις.

Υποθέτουμε πως έχουμε ήδη εγκαταστήσει το Arduino IDE στον υπολογιστή μας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθετε πως να ρυθμίσετε το Arduino IDE τόσο σε Windows όσο και σε Linux περιβάλλον. Τέλος, θα γράψετε τον πρώτο σας κώδικα και θα το ανεβάσετε στο Arduino. Μην ανησυχείτε, για την ώρα ένα απλό copy-paste είναι!

Προετοιμασία του hardware (Connection Diagrams)

Κάθε project με το arduino αποτελείται από δυο κυρίως τμήματα, το κομμάτι του software και το κομμάτι του hardware. Σε κάθε project λοιπόν, όσον αφορά το κομμάτι του software θα πρέπει είτε να βρούμε κάποιον έτοιμο κώδικα, είτε να τον γράψουμε εμείς και φυσικά να το μεταφέρουμε στο Arduino.

Τέλος για το hardware θα πρέπει να συνδέσουμε όλα τα απαραίτητα καλώδια και αισθητήρες με τον σωστό τρόπο ώστε να τρέξει ο κώδικάς μας σωστά και αυτό συνήθως γίνεται είτε από την εμπειρία μας είτε βλέποντας κάποιο διάγραμμα σύνδεσης όπως το παρακάτω (το λεγόμενο connection diagram).

Προετοιμασία του software (Arduino IDE)

Το Arduino Integrated Development Environment (IDE) είναι ένα πρόγραμμα διαθέσιμο προς Windows, Linux και Mac OS X. Υποστηρίζεται από την κοινότητα του Arduino και είναι επίσημα ο πιο σωστός τρόπος να μεταφέρει κανείς όλον τον κώδικα στην πλακέτα του Arduino. Αν για κάποιον λόγο δεν το έχετε, κάντε μια παύση και εγκαταστήστε το τώρα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον προγραμματισμό. Ανοίξτε το Arduino IDE είτε από κάποιο shortcut που δημιουργήθηκε είτε μέσω της έναρξης και θα πρέπει να βλέπετε το παρακάτω.

Χρησιμοποιώντας το παραπάνω πρόγραμμα μπορούμε να γράψουμε κώδικα και με ένα κλικ να τον μεταφέρουμε στο Arduino, αφού φυσικά είναι συνδεδεμένο με ένα καλώδιο USB.

Απαραίτητες Rυθμίσεις στο Arduino IDE

Πριν μεταφέρουμε τον κώδικα μας και αρχίσει ο προγραμματισμός του Arduino υπάρχουν δύο ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

 • Επιλογή της πλακέτας που χρησιμοποιούμε
 • Επιλογή της θύρας στην οποία είναι συνδεδεμένο το Arduino

Όπως έχουμε αναφέρει εκτός από το Arduino UNO, υπάρχουν και διάφορες άλλες πλακέτες όπως το Arduino MEGA, Leonardo κ.τ.λ. Ο υπολογιστής μας και πιο συγκεκριμένα το Arduino IDE θα πρέπει να ξέρει ποια από όλες χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, κανείς δεν μας απαγορεύει να συνδέσουμε στον υπολογιστή μας, ταυτόχρονα ένα USB, ένα Arduino UNO και ένα Arduino NANO.

Όταν λοιπόν, θελήσουμε να μεταφέρουμε τον κώδικα στην συσκευή του Arduino, θα πρέπει να καθορίσουμε που είναι συνδεδεμένη αυτή η συσκευή, σε ποια πόρτα. Αυτό γίνεται ως εξής.

Επιλογή της σωστής πλακέτας (arduino board)

Από το μενού επιλέγουμε Tools και μετά επιλέγουμε το υπομενού Board, όπου εκεί θα πρέπει από την λίστα να επιλέξουμε την σωστή πλακέτα.

Επιλογή της σωστής θύρας σύνδεης (port)

Πάλι μέσα από το μενού πηγαίνουμε στα Tools μετά στο Port και επιλέγουμε την σωστή θύρα (Port).

Ανέβασμα του κώδικα και εκτέλεση

Έχοντας ρυθμίσει σωστά το Arduino IDE, τώρα μπορείτε να φορτώσετε τον πρώτο σας κώδικα. Σημειώστε εδώ, πως αν και αυτό που κάνουμε είναι ένα copy-paste σε άλλα project ίσως χρειαστεί να αλλάξετε κάποιες από τις γραμμές. Ο προγραμματισμός του Arduino δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά πρέπει να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που κάνετε copy-paste. Αυτό ακριβώς αναλύεται στο άρθρο που περιγράφει το blink project. Το πιο απλό Project του Arduino.

/*
 Blink
 Turns an LED on for one second, then off for one second, repeatedly.
 Most Arduinos have an on-board LED you can control. On the UNO, MEGA and ZERO
 it is attached to digital pin 13, on MKR1000 on pin 6. LED_BUILTIN is set to
 the correct LED pin independent of which board is used.
 If you want to know what pin the on-board LED is connected to on your Arduino
 model, check the Technical Specs of your board at:
 https://www.arduino.cc/en/Main/Products
 modified 8 May 2014
 by Scott Fitzgerald
 modified 2 Sep 2016
 by Arturo Guadalupi
 modified 8 Sep 2016
 by Colby Newman
 This example code is in the public domain.
 http://www.arduino.cc/en/Tutorial/Blink
*/
// the setup function runs once when you press reset or power the board
void setup() {
 // initialize digital pin LED_BUILTIN as an output.
 pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
}
// the loop function runs over and over again forever
void loop() {
 digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);  // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
 delay(1000);            // wait for a second
 digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);  // turn the LED off by making the voltage LOW
 delay(1000);            // wait for a second
}

Αφου προσθέσετε τον παραπάνω κώδικα στο IDE, πατήστε στο Upload και περιμέντε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φορτωθεί ο κώδικας σωστά. Θα πρέπει να δείτε ένα LED στο arduino να αναβοσβήνει. Ο προγραμματισμός του Arduino είναι έτοιμος. Καταφέρατε να φορτώσετε ίσως τον πιο απλό κώδικα μέσω του Arduino IDE στην πλακέτα Arduino και έτσι ολοκληρώσατε επιτυχώς το πρώτο σας project.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Arduino.

Συχνά Προβλήματα

Πριν σχολιάσετε το πρόβλημα σας, μήπως αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα; Σχολιάστε παρακάτω με άλλα πιθανά προβλήματα.

Δεν μπορώ να επιλέξω το Port στο μενού του Arduino IDE.

Σε αυτή τη περίπτωση, το Arduino IDE δεν έχει καταλάβει πως έχετε συνδέσει κάποια πλακέτα. Δοκιμάστε να αποσυνδέσετε το USB, κλείστε το Arduino IDE (αφού αποθηκεύσετε το project σας), ανοίξτε πάλι το Arduino IDE και συνδέστε το USB. Αν πάλι έχετε πρόβλημα, αποσυνδέστε το USB και κάντε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας.

Υποβολή απάντησης